"Bio jednom Walt Disney"
25. okt 2006. @ 11:36  |  vesti

"Bio jednom Walt Disney"

Veličanstvena izložba pod nazivom “Bio jednom Walt Disney”, koja predstavlja delatnost i talenat tog čuvenog autora animiranog filma, priređena je do 15. januara u Velikoj palati (Grand Palais) u Parizu.

Disney (1901-1966) je poreklom Francuz, a njegova porodica, čije je originalno ime D'Isigny, potiče iz Normandije, odakle se jedan njen deo preselio u Irsku, pa u Ameriku. Disney je smatran najoriginalnijim kreatorom prošlog veka u svojoj oblasti.
Ako nije izmislio crtani film, dao mu je univerzalnu publiku. Njegove, više nego uspešne produkcije, model su američke masovne kulture.Zanimljivo je kako je narodnu i naučnu kulturu, inače različite i neuporedive, spojio u dugometražne, animirane filmove koji su najupečatljiviji primeri njihovih uporednih uticaja, počev od "Snežane i 7 patuljaka" iz 1937. godine do "Knjige o džungli", prvi put prikazane 1967. godine.

Postavka nudi i originalne crteže studija Disney u poređenju sa delima i kreacijama zapadne umetnosti, kojom su i nadahnuti.
Komesar izložbe je Bruno Girveau iz pariske Visoke škole lepih umetnosti, slavne ENSBA. Scenografiju su uradili milanski ateljei "Mendini".

Izložba će biti održana i u Montrealu, od 8. marta do 24. juna 2007. godine, a organizovali su je Unija nacionalnih muzeja Francuske i Muzej lepih umetnosti iz Montreala.

Izvor: seecult.org

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Skin Trade / Akcija / Krimi / Triler
Skin Trade

Akcija / Krimi / Triler
Noble / Drama
Noble

Drama
Saint Laurent / Drama / Romansa
Saint Laurent

Drama / Romansa
The D Train / Komedija
The D Train

Komedija
Hot Pursuit / Akcija / Komedija
Hot Pursuit

Akcija / Komedija
Playing It Cool / Komedija / Romansa
Playing It Cool

Komedija / Romansa
Maggie / Drama / Horor / Triler
Maggie

Drama / Horor / Triler
Novi filmovi