"Delboj i Rodni" otkrili spomen ploču u čast kreatora "Mućki"
26. jul 2012. @ 09:08  |  vesti

"Delboj i Rodni" otkrili spomen ploču u čast kreatora "Mućki"

John Sullivan je čovek koji je zaslužan za neke od najzapamćenijih momenata u istoriji britanske TV komedije. Sada su se zvezde "Mućki" ("Only Foolds and Horses"), jedne od njegovih najomiljenijih TV serija, postarale da njegova dostignuća pamte i generacije koje dolaze.

Ser David Jason i Nicholas Lyndhurst, poznatiji kao Delboj (Del Boy) i Rodni (Rodney) Troter iz BBC serije, otkrili su pre neki dan plavu spomen ploču u čast pokojnog scenariste.

Tom prilikom su im se pridružili i drugi članovi glumačke ekipe, kao što je John Challis, koji je glumio njihovog prijatelja Bojsija (Boycie).

Plava spomen ploča postavljena je kod studija Teddington, u južnozapadnom delu Londona, gde je serija snimana. Sullivan je preminuo u aprilu prošle godine u 64. godini nakon bitke sa virusnom pneumonijom.


"Mućke" su ostale njegovo najzapamćenije delo i iznedrile su broj fraza poput "lovely jubbly", "cushty", "plonker" i "this time next year we'll be millionaires".

Serija je prvi put emitovana 1981. godine, i trajala je sedam sezona sve do 1991. godine, a kasnije su usledili sporadični Božićni specijali.

Jednu epizodu iz 1996. godine, u kojoj Delboj i Rodni postaju milioneri nakon otkrivanja i prodaje vrednog sata, gledalo je preko 24 miliona gledalaca, što je najveća gledanost jedne britanske sitcom serije.

John Sullivan

John Sullivan je odrastao u Balhamu, u južnom Londonu, kao sin oca vodoinstalatera i majke koja je povremeno radila kao čistačica.

Školu je napustio sa 15 godina bez ikakvih kvalifikacija i njegov prvi posao bio je posao kurira za Reuters. Sa 16 godina dobio je posao u BBC-ju.

Pošto je oduvek bio fasciniran književnošću i engleskim jezikom, Sullivan se trudio da radi na što više komedija da bi dobio što više iskustva. U slobodno vreme pisao je skečeve.

Prvi prodor usledio je kada je jedan od svojih scenarija prosledio Dennisu Mainu Wilsonu, tada cenjenom producentu komedija za BBC. Wilson je pozitivno reagovao i odmah uposlio Sullivana da napiše još epizoda. Za rad na seriji "Citizen Smith" Sullivan je dobio tromesečno plaćeno odsustvo.

U decembru prošle godine otkriveno je da je Sullivan u svom testamentu ostavio skoro 8,5 miliona funti.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Skin Trade / Akcija / Krimi / Triler
Skin Trade

Akcija / Krimi / Triler
Noble / Drama
Noble

Drama
Saint Laurent / Drama / Romansa
Saint Laurent

Drama / Romansa
The D Train / Komedija
The D Train

Komedija
Hot Pursuit / Akcija / Komedija
Hot Pursuit

Akcija / Komedija
Playing It Cool / Komedija / Romansa
Playing It Cool

Komedija / Romansa
Maggie / Drama / Horor / Triler
Maggie

Drama / Horor / Triler
Novi filmovi