"Priča o igračkama" obavezan film za decu ispod devet godina
25. jul 2012. @ 12:47  |  vesti

"Priča o igračkama" obavezan film za decu ispod devet godina

Film Toy Story / Priča o igračkama iz 1995. godine našao se na prvom mestu liste filmova koje deca moraju pogledati pre svoje devet godine.

Listu je sastavila britanski dečiji psiholog dr Kairen Cullen ne samo na osnovu zabavnih faktora, već prema moralnim temama koje trebaju da nauče decu o "bitnim životnim lekcijama".

"Najteže lekcije koju deca moraju da nauče se ne nalaze u školskom programu niti u bilo kom vodiču za roditelje. Ove lekcije su povezane sa emocijama i odnosima; a obe ove teme nalaze se u srcu svakog dobrog filma", rekla je dr Cullen.

Oko 5.000 odraslih ljudi učestvovalo je u anketi o omiljenim filmovima iz detinjstva koju je sproveo servis za iznajmljivanje filmova LOVEFiLM.

U izboru su se našli filmovi iz perioda od preko sedam decenija, kao što su klasici poput The Wizard of Oz i Mary Poppins, ali i savremeni animirani film kao što je Up iz 2009. godine.

Uprkos velikom vremenskom periodu, dr Cullen tvrdi da je prepoznala nekoliko ključnih tema koje su značajne za decu u godinama u kojima se formira njihova ličnost. Ona tvrdi da Priča o igračkama uči decu da prema svim ljudima treba da se ophodimo s poštovanjem.

The Lion King je zauzeo drugo mesto zbog svojih tema o suočavanju sa izazovima i važnosti verovanja u sebe. Odmah iza njega sledi Home Alone zbog porodičnih tema.

Pogledajte kompletnu listu:
10. Up
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Skin Trade / Akcija / Krimi / Triler
Skin Trade

Akcija / Krimi / Triler
Noble / Drama
Noble

Drama
Saint Laurent / Drama / Romansa
Saint Laurent

Drama / Romansa
The D Train / Komedija
The D Train

Komedija
Hot Pursuit / Akcija / Komedija
Hot Pursuit

Akcija / Komedija
Playing It Cool / Komedija / Romansa
Playing It Cool

Komedija / Romansa
Maggie / Drama / Horor / Triler
Maggie

Drama / Horor / Triler
Novi filmovi