Knjiga

nove knjige

izdanja

vesti baza knjiga
Pronađi knjigu
Kafka na obali mora
17. okt 2014. @ 19:20  |  izdanja

Kafka na obali mora

Haruki Murakami

Paralelna dva putovanja – jedno, petnaestogodišnjeg dečaka Kafke Tamure, koji napušta dom bežeći od oca s kojim nema nikakav odnos i od njegove edipovske kletve, i drugo, vremešnog Nakate, koji se nikada nije oporavio od neobjašnjivog gubitka svesti u detinjstvu, za vreme Drugog svetskog rata, što je imalo za posledicu da ne zna da čita i piše, ali ima sposobnost da komunicira s mačkama, čine zbunjujuću fabulu ovog remek-dela magičnog realizma koje nas od prve do poslednje stranice zapljuskuje slojevima najrazličitijih tema i motiva, čudnovatim, nadrealnim, uzbudljivim događajima i likovima. Džoni Voker koji ubija mačke da bi njihove duše smeštao u svirale, kiše riba i pijavica, koje se obrušuju s neba, vešta prostitutka koja citira Hegela, a čiji je makro – Sanders, lik kojeg je Murakami „pozajmio“ sa plakata američkog pilećeg carstva KFC, vojnici iz Drugog svetskog rata, i dalje mladići, za koje je vreme stalo a prostor ima drugu dimenziju...
Nastavak ++
Peljevinov S.N.U.F.F. u izdanju BOOKA-e
12. jul 2014. @ 11:27  |  izdanja

Peljevinov S.N.U.F.F. u izdanju BOOKA-e

Viktor Peljevin

Izdavačka kuća Booka obradovala nas je romanom S.N.U.F.F. poznatog ruskog pisca Viktora Peljevina. S.N.U.F.F. (inače izdat u Rusiji 2011. godine) je postapokaliptični, satirični roman prepun aluzija na savremene društveno-političke odnose Rusije i Zapada. Radnja romana se bavi odnosima dveju zemalja – Urkaine (Urkainskog Urkaganata) naseljene Orcima i Bizantuma (Big Byz)-veštačke džinovske kugle koju naseljavaju ljudi.
Nastavak ++
Zbirka fantastičnih priča "V - fantastične priče iz ravnice"
06. feb 2014. @ 08:15  |  izdanja

Zbirka fantastičnih priča "V - fantastične priče iz ravnice"

Grupa autora

Zbirka „V – fantastične priče iz ravnice“ rezultat je entuzijazma i saradnje deset autora rođenih u Vojvodini, ili onih koji trenutno žive tamo, kao i dobre volje velikog broja ljudi otvorenog uma, spremnih da ovakve projekte podrže. Naime, tri autora iz Novog Sada došla su na ideju da svoje poznanike sa raznih foruma posvećenih žanrovskoj književnosti i filmu (najviše naučnoj fantastici i hororu) okupi u gurpu ljubitelja fantastike, ubrzo prozvanu „Esnaf V“, i da se domaćoj čitalačkoj publici predstave u vidu zbirke fantastičnih priča sa centralnim motivom područja Vojvodine.
Nastavak ++
Novi roman Nila Gejmena u izdanju Lagune: "Okean na kraju puteljka"
27. jan 2014. @ 08:39  |  izdanja

Novi roman Nila Gejmena u izdanju Lagune: "Okean na kraju puteljka"

Nil Gejmen

"Okean na kraju puteljka" je novi roman Nila Gejmena koji se od 17. januara nalazi u prodaji u knjižarama širom Srbije.

Ovo je potresna, zastrašujuća i elegična bajka. Pre četrdeset godina naš pripovedač je, kao sedmogodišni dečak, nehotice otkrio natprirodnu tajnu komšijske porodice. Uskoro će drevne magijske sile staviti njegovu nevinost na probu, a on će spoznati moć istinskog prijateljstva.

Apsolutno neizostavno za sve ljubitelje Gejmena.

Nastavak ++
Ilustrovana enciklopedija rok muzike u Vojvodini 1963 - 2013
21. jan 2014. @ 11:29  |  izdanja

Ilustrovana enciklopedija rok muzike u Vojvodini 1963 - 2013

Bogomir Mijatović

Iz štampe je upravo izašla „Ilustrovane enciklopedija rok muzike u Vojvodini 1963-2013“ autora Bogomira Bogice Mijatovića. Kao i predhodnu „NS rokopediju“ i ovu knjigu objavila je izdavačka kuća Switch.
Nastavak ++
„Autobiography“, Morrissey - Ispovest jednog namćora
21. dec 2013. @ 11:03  |  izdanja

„Autobiography“, Morrissey - Ispovest jednog namćora

Za samog autora i poštovanje čitave armije njegovih obožavalaca verovatno bilo bi najbolje da je Morrissey nastavio da se drži kratke forme, pošto je njegova autobiografija još jedna velika mrlja na poprilično problematičnoj karijeri.

Autobiografije popularnih umetnika pokazale su se kao prilično klizava teritorija. Da, često znaju da budu zabavne i krcate pikanterijama za kojima javnost vapi, ali još češće su služile za ponovno pisanje starih računa i ispravljanje krivih Drina, koje je nezanimljivo koliko i uzaludno. Ukoliko tragate za istinom, za činjenicama o ovom ili onom umetniku, autobiografije su verovatno poslednja mesta na kojima bi trebali da ih tražimo - realnost je često iskrivljena i deformisana potrebom za pravdanjem svake odluke i svakog izbora, kao i megalomanijom i egoizmom samih autora.
Nastavak ++
Novi Murakamijev roman: "Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća"
15. dec 2013. @ 09:34  |  izdanja

Novi Murakamijev roman: "Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća"

Haruki Murakami

Izdavačka kuća "Geopoetika" nakon svega nekoliko meseci od svetske premijere objavila je prevod novog romana Harukija Murakamija "Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća". Srpski prevod je među prvih pet u svetu i zanimljivo je pomenuti da se pojavio pre engleskog koji se očekuje iduće godine.
Nastavak ++
Memoari Salmana Ruždija: "Džozef Anton: Memoari"
11. dec 2013. @ 17:11  |  izdanja

Memoari Salmana Ruždija: "Džozef Anton: Memoari"

Salman Ruždi

Dana 14. februara 1989, na Dan zaljubljenih, Salman Ruždi je dobio telefonski poziv od novinara BBC-ja koji mu je saopštio da ga je iranski verski vođa Homeini "osudio na smrt". Ruždi je tada prvi put čuo reč fatva. Šta je zgrešio? Napisao je roman Satanski stihovi, koji je okarakterisan kao delo koje govori "protiv islama, Muhameda i Kurana".
Nastavak ++
Mala argentinska priča Laure Alkobe
02. okt 2013. @ 12:25  |  izdanja

Mala argentinska priča Laure Alkobe

Laura Alkoba

Laura Alkoba, novo veliko ime francuske književnosti, napisala je izuzetan roman u kome pripoveda o svom odrastanju u Argentini u vreme vojne hunte pre nego što će sa majkom emigrirati u Francusku.

Roman "Mala argentinska priča" donosi snažnu autobiografsku priču o argentinskoj vojnoj diktaturi sedamdesetih godina. Roman je ispričan iz ugla devojčice koja se sa svojim roditeljima našla u samom središtu organizovanog otpora vojnoj hunti.

Nastavak ++
Školice
24. sep 2013. @ 12:00  |  izdanja

Školice

Hulio Kortasar

U Kortasarovom delu „Školice“, čitalac nailazi na specifčnu strukturu romana, tačnije na početku same knjige nalazi se „Putokaz“, što bi značilo da će poglavlja ovog romana morati da se čitaju na određen način, i sa redosledom koji preporučuje sam autor; redosledom koji nije svojsten tradiciji realističkog romana čvrste fabularne motivacije i sukcesivnosti poglavlja. Ovaj roman daje neku novu, originalnu formu u svetu narativne fikcije. U ovako organizovanoj fabuli romana, uvek je prisutna hazardnost čitanja i ishoda priče.


Nastavak ++
12 3 4 5 6 ... 25 26  >>  >

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Grad pustoduha / Ransom Rigs
Grad pustoduha
Ransom Rigs
Limeni doboš / Ginter Gras
Limeni doboš
Ginter Gras
Poljubac leptira / Džejms Lajon
Poljubac leptira
Džejms Lajon
Poslednje proleće u Parizu / Jelena Bačić Alimpić
Poslednje proleće u Parizu
Jelena Bačić Alimpić
Nove knjige