Laka drama . . .OK,GARI!
10. mar 2008. @ 09:00  |  izdanja

Laka drama . . .OK,GARI!

Senka Petrović

Jedan od istinskih talenata mlađeg novosadskog naraštaja umetnika svakako je višestruko nadarena Senka Petrović. Dokazana na pozornici, ova mlada glumica je kvalitet svog talenta hrabro i vrlo uspešno utisnula i na papir, stvarajući odličan komad pod nazivom Laka drama . . . OK, GARI!
 
U pitanju je priča o ljubavi i iskrenom prijateljstvu, dubokoj odanosti i istinskom razočaranju, sestrinskom odnosu i ambiciji mlade devojke, Mine Simić koja je glavni protagonista drame. Pojavljuju se još dva ženska lika, Minina sestra - Sandra Simić i Minina najbolja prijateljica - Vesna Predić. Pored njih, koje su predstavljene kao tri potpuno različita, vrlo živopisna sveta jakih energija spojenih najčistijom suštinom ideje prijateljstva, pojavljuju se i dva muška lika Boban Minić koji je velika Minina ljubav, i njegov cimer Peđa.  Problematika drame zahvata ljubavni trougao, koji je rezultat homoseksualnih sklonosti jednog od likova drame.

Kako se suočiti sa činjenicom prevare, osećanjem povređenosti i izneverenosti, veliki je životni „izazov“ koji stoji pred mladom Minom!

Drama se čita u jednom dahu, kratka je i osmišljena bez suvišnosti, gde svaka didaskalija ima za cilj da što verodostojnije dočara jaku epizodu kao otkinutu iz Mininog gotovo stvarnog života, jer upravo ta konciznost i preciznost u izboru gestova, reči, postupaka, odeće koju nosi, čak i muzike koju ovaj lik u drami sluša, čine ga živim, realnim, gotovo poznatim karakterom, poput neke drage ’devojke iz susedstva’.

Posebano je interesantan jezik kojim likovi progovaraju. Živost novosadskog savremenog žargona intezivira dinamiku drame, ali ujedno, njegova upotreba može da se protumači i kao neka vrsta edukativne kritike mlađim naraštajima - proizašla iz autorkinog poštovanja standardizovanih normi srpskog jezika.

Delo je se pojavilo u oviru edicije Prvenac Studentskog kulturnog centra – Kragujevac, 2006. godine. Za sada možemo da se prepustimo književnom hedonizmu nad tekstom Laka drama . . . OK, GARI! autorke Senke Petrović, uz iskreno očekivanje i pozorišne izvedbe ove drame!

Ivana Todorović

Povezane teme: underground književnost
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Nagradna igra

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Paradajz / Đorđe Miketić
Paradajz
Đorđe Miketić
Spas / Isidora Bjelica
Spas
Isidora Bjelica
Odani / Veronika Rot
Odani
Veronika Rot
Meri, Meri / Džejms Paterson
Meri, Meri
Džejms Paterson
Očevi gresi / Džefri Arčer
Očevi gresi
Džefri Arčer
Istorija braka / Elizabet Abot
Istorija braka
Elizabet Abot
Opet on / Timur Vermes
Opet on
Timur Vermes
Aleja Viktora Bubnja / Teofil Pančić
Aleja Viktora Bubnja
Teofil Pančić
Nove knjige