Predstavljen "Novi Vujaklija"
20. jan 2012. @ 12:07  |  vesti

Predstavljen "Novi Vujaklija"

Pre nekoliko dana, tačnije 17. januara u galeriji "Artget" u Beogradu, predstavljeno je 11. izdanje čuvenog rečnika stranih reči i izraza pod nazivom "Novi Vujaklija". O novom prerađenom i dopunjenom izdanju koje je stiglo 21 godinu posle prethodnog, govorili su književni kritičar Želidrag Nikčević, predstavnik jednog od izdavača "Štampara Makarija" Dejan Mičić, kome je suizdavač podgorički "Oktoih", i leksikograf i lingvista dr Rada Stijović, dok je moderator promocije bio Marjan Čakarević.

Kako je objasnio izdavač, "ovo osavremenjeno izdanje ''Leksikona stranih reči i izraza'' Milana Vujaklije, namenjeno je novom vremenu i novim generacijama čitalaca, i ono nije samo novo izdanje kapitalnog dela srpske jezičke kulture, već jedan, po mnogo čemu, ''novi'' Vujaklija".

Ovaj leksikon je rezultat dugogodišnjeg predanog rada dr Draga Čupića, dopunjeno, temeljno pregledano i ispravljeno izdanje najpoznatijeg rečnika stranih reči izraza koji se ikada pojavio na srpskom jeziku", istakao je direktor "Štampara Makarija" i dodao da u njemu ima više od 700 novih reči i termina, kao i dopunjenih ili izmenjenih postojećih odrednica, na 300 novih strana tako da ukupno ima 1.300 strana.

"U saradnji sa timom sastavljenim od najboljih savremenih srpskih lingvista, Čupić je nekima od postojećih termina dodao nova značenja kojih ranije nije bilo", kazao je izdavač.

Kritičar Nikčević je ocenio da je "Novi Vujaklija" namenjen 21. veku važan izdavački poduhvat i redak primer kontinuiteta u srpskoj kulturi pošto je prvo izdanje Leksikona objavio Geca Kon 1937. godine.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Luda žena / Huan Hoze Miljas
Luda žena
Huan Hoze Miljas
Dvostruka prevara / Džejms Paterson
Dvostruka prevara
Džejms Paterson
Aleja platana / Džon Grišam
Aleja platana
Džon Grišam
Posetilac / Li Čajld
Posetilac
Li Čajld
Krive su zvezde / Džon Grin
Krive su zvezde
Džon Grin
Gavrilov princip / Grupa autora
Gavrilov princip
Grupa autora
Armagedon / Vlada Arsić
Armagedon
Vlada Arsić
S.N.U.F.F. / Viktor Peljevin
S.N.U.F.F.
Viktor Peljevin
Nove knjige