„Spilberg savremene francuske književnosti“
06. okt 2008. @ 13:00  |  izdanja

„Spilberg savremene francuske književnosti“

Zato što te volim, Gijom Muso

2007. godine pojavljuje se Musoov novi naslov pod nazivom Zato što te volim. Od momenta pojavljivanja na čitalačkom tržištu, roman zauzima visoko mesto na svetskim listama najčitanijih knjiga. Ovaj mladi savremeni pisac, autor je pet romana: Spasi me, Da li si bila ovde, Vratiću se po tebe, Potom i Zato što te volim. Poslednji naslov objavljen je na našem tržištu posredstvom izdavačke kuće Alnari, a u prevodu Danijele Martinović.
Roman prikazuje porodičnu dramu koja proizilazi iz prelomnih životnih trenutaka, nastalih na temeljima velike misterije. Mala devojčica po imenu Lajla nestala je u tržnom centru, u Los Anđelesu. Potreseni tragedijom, pod osećanjima krivice i lične nemoći, roditelji nestale devojčice se razilaze. Međutim, sasvim iznenada, i na istom mestu gde je nestala, Lajla se pojavljuje pet godina kasnije. Roditelji su presrećni, međutim sa druge strane javlja se gomila nerešenih pitanja, gde je Lajla bila tokom pet godina, i šta joj se dešavalo. Odgovora nema, devojčica uopšte ne progovara. Postepeno razrešavanje misterije povećava tenziju romana, ali i neizvesnost njegovog kraja.

O romanu Zato što te volim, za nezavisni dnevnik Vijesti, progovara sam Muso:
- Želio sam da napišem roman o temi „druge šanse“, o mogućnosti stvaranja novog života poslije određenih iskustava, koja su čak veoma teška i to je onaj pravi rezultat romana. Kroz beznačajne i zabavne teme, svi moji romani su upućeni na pozadinu u kojoj se kriju duboka pitanja. Natprirodna mišljenja, misterije ili triler su samo opravdanja za evokaciju drugih pitanja, kao što su izgubljena ljubav, odsustvo voljenog muškarca ili žene, krhkost egzistencije, naša odgovornost za sopstveni izbor. Roman Zato što te volim upućuje na temu elastičnosti: psihološku mogućnost odupiranja zloj kobi sa kojom smo suočeni, da se prevaziđe teško iskušenje, i konačno da se postane jači.

Interesantno je da su skoro svi romani mladog francuskog autora u toku filmske adaptacije. Prvi film, čija se svetska premijera očekuje 2009, snimljen je po romanu Potom, u kojem igraju Džon Malkovič i junakinja popularne TV serije Izgubljeni, Evanđelina Lili.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Voz osvete
Čavi Kasinos
Nagradna igra

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Paradajz / Đorđe Miketić
Paradajz
Đorđe Miketić
Spas / Isidora Bjelica
Spas
Isidora Bjelica
Odani / Veronika Rot
Odani
Veronika Rot
Meri, Meri / Džejms Paterson
Meri, Meri
Džejms Paterson
Očevi gresi / Džefri Arčer
Očevi gresi
Džefri Arčer
Istorija braka / Elizabet Abot
Istorija braka
Elizabet Abot
Opet on / Timur Vermes
Opet on
Timur Vermes
Aleja Viktora Bubnja / Teofil Pančić
Aleja Viktora Bubnja
Teofil Pančić
Nove knjige