Zimski dnevnik / Pol Oster / Geopoetika

Zimski dnevnik

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Geopoetika
Godina izdavanja: 2012
148 str.
ISBN: 978-86-6145-098-3
Novu knjigu Pola Ostera "Zimski dnevnik", u prevodu Ivane Đurić Paunović, izdavačka kuća Geopoetika objavila je pre američkog originala. "Zimski dnevnik", najintimniju knjigu koju je Pol Oster do sada napisao, čine autobiografski fragmenti o telu, ljubavi, prijateljstvu, porodici.

Trideset godina posle objavljivanja knjige "Otkrivanje samoće" (1982), Pol Oster obznanjuje "Zimski dnevnik", koji, ako i nije njen nastavak, tu knjigu nadopunjuje i s njom čini organsku celinu. U prvoj je Oster govorio o očinstvu na dva načina: razmišljanjem o svom ocu i o sebi kao ocu. U novoj knjizi bavi se porodicom, počev od svojih roditelja, preko supruge, spisateljice Siri Hustvet, i njenih roditelja, drugova i prijatelja, pa do sopstvene dece - ali ponajviše sobom. Za nekoga će razotkrivanje intimnosti u "Zimskom dnevniku" biti iznenađenje. Za one koji poznaju Osterovu opsesivnu analitičnost i zaokupljenost detaljima, neće. Ali, čitava jedna linija koja se ovde bavi (njegovim) telom nikoga neće ostaviti bez, ovakve ili onakve, reakcije. 


U paketu sa često bizarnim telesnim detaljima (bolesti, povrede, bol, smrt), kako on sam kaže - "katalogom čulnih informacija", nalazi se i sličan duhovni arsenal (patnja, samilost, sjaj lepote, britkost uma, hrabrost), prema Osteru - "fenomenologija disanja". U samim pukotinama jedinstva tela i uma, Oster postavlja suštinska životna pitanja, otvoreno potkrepljena preživljenim, ličnim primerima. Njegovo sećanje odlazi duboko u prošlost, u vreme kada ga zapravo nije mogao imati, kao i u prostore u kojima se više gostovalo no što se živelo. Koliko god "Zimski dnevnik" bio intimna istorija piščevog života (ne puka autobiografija!), on je i njegova intimna geografija: o tome govori njegovih dvadesetak domova, zajedno sa poštanskim adresama. Sledeći njih, kao na nekom dugom toboganu, ova se knjiga čita bez daha i bez prekida, sve brže kako se bližimo njenom kraju. Pol Oster, kao zreo čovek, i kao zreo pisac, minuciozno osluškuje svoje telo, ali i sve već izrečene i ispisane reči koje su ga dovele do zime sopstvenog života. Autorova priča je oštra, ponekad neprijatna u ogoljenosti, ali iskrena i hrabra. I koliko god je tamnih tonova karakterisalo, u slavu je života.

O autoru:
Pol Oster (1947) jedan je od najznačajnijih američkih romansijera današnjice, pesnik, esejista, scenarista, reditelj i prevodilac. Autor je romana "G. Vertigo", "Levijatan", "Mesečeva palata", "Njujorška trilogija", "U zemlji poslednjih stvari", "Knjiga opsena", "Proročka noć", "Bruklinska revija ludosti", "Putovanja u skriptorijum", "Čovek u mraku". Napisao je dve memoarske knjige, knjigu eseja "Umetnost gladovanja", kao i zbirku pesama "Iščezavanja". Autor je scenarija za film "Dim", koreditelj (sa Vejnom Vangom) filma "Pandorina kutija", scenarista i reditelj filma "Unutrašnji život Martina Frosta". Njegove knjige su prevedene na preko dvadeset jezika. Živi u Njujorku.


Povezane teme: roman, američka književnost
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (6)
Knjige istog ili sličnog žanra (20)

Luda žena
Huan Hoze Miljas

Aleja platana
Džon Grišam

Krive su zvezde
Džon Grin

Jedro nade
Nikola Malović

Praznik u komi
Frederik Begbede

Žena iz Pariza
Santa Montefjore

Salon lepote "Samo malo ulepšaanja"
Aleksandar Mekol Smit

U tuđem grobu
Ijan Renkin

Noć zelene vile
Ajfer Tunč

Platforma
Mišel Uelbek

Zverinjak
Nikolo Amaniti

Papin nosorog
Lorens Norfok

Fizika tuge
Georgi Gospodinov

Lagum
Svetlana Velmar-Janković

Nivoi života
Džulijan Barns

Kuća od zemlje
Vudi Gatri

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Luda žena / Huan Hoze Miljas
Luda žena
Huan Hoze Miljas
Dvostruka prevara / Džejms Paterson
Dvostruka prevara
Džejms Paterson
Aleja platana / Džon Grišam
Aleja platana
Džon Grišam
Posetilac / Li Čajld
Posetilac
Li Čajld
Krive su zvezde / Džon Grin
Krive su zvezde
Džon Grin
Gavrilov princip / Grupa autora
Gavrilov princip
Grupa autora
Armagedon / Vlada Arsić
Armagedon
Vlada Arsić
S.N.U.F.F. / Viktor Peljevin
S.N.U.F.F.
Viktor Peljevin
Nove knjige