Drugi život Teksa Vilera
25. avg 2010. @ 08:45  |  portreti, recenzije, intervjui

Drugi život Teksa Vilera

Teks Viler je „rođen” 1948. Od samog početka naišao je na odličan prijem čitalaca, mada je, verovali ili ne, bilo i cenzurisanih crteža. Poznajući stripove o Teksu, teško je i pretpostaviti šta je bilo to što je moglo da zabrine dežurne brižnike, ali poznato je da je u to vreme bilo mnogo više zabranjenih tema u koje su spadali: seks, politika, rasna i verska pitanja i prikazi nasilja.

Ali, postepeno, pojavom novih brojeva, toga je bilo sve manje. Izostavljene scene nasilja i odsustvo grubog ponašanja prema ženama pretvorile su stripove o Teksu u rado čitano štivo svih generacija. U prvim epizodama (a to se nastavilo i do danas) čitaoci su se suočavali sa izmišljenim datumima, istorijskim odstupanjima, ali to im nije smetalo. Teks je snagom svoje ličnosti osvajao sve simpatije. Od samog početka, on je predstavljen kao zaštitnik Indijanaca Navaha. Teks je poglavica ovog plemena, a indijansko ime mu je Noćni Orao. U nekim epizodama on živi u rezervatu, u nekim ga samo povremeno posećuje, a u pojedinima se njegova indijanska braća i ne spominju.

Osnovna Teksova dužnost je u okviru korpusa teksaskih rendžera. To je činjenica koja se koristi po potrebi. U pojedinim epizodama Teks od komande dobija konkretne zadatke koje mora da izvrši i o tome podnese izveštaj. Ima i epizoda gde je on isključivo poglavica Navaha, ponegde je običan pustolov, a ne treba da vas iznenadi ako u nekoj od avantura shvatite da je Teks federalni agent sa posebnim ovlašćenjima.

Njegovi verni pratioci su vremešni rendžer Kit Karson, Navaho Tiger Džek i, povremeno, Teksov sin Kit. Teks je pravi „zapadnjak” iz klasičnog vesterna, čvrst kao stena, nepobediv u borbi vatrenim oružjem, nožem ili pesnicama, pravdoljubiv do besmisla i veoma surov u obračunavanju sa kriminalcima.

U duhu ostalih Bonelijevih izdanja pojedine epizode „Teksa“ imaju i elemente fantastike i horora, što dodatno osvežava serijal. Ipak, najveća privlačnost ovog stripa leži u sjajnim vestern pričama, sa elementima kriminalističkog žanra.

Da je budućnost Teksa osigurana, govori i činjenica da su po silasku sa scene Đovanija Bonelija – tvorca i originalnog scenariste, odnosno Aurelija Galepinija, crtača Teksa – serijal nastavili da pišu i crtaju najtalentovaniji autori novije generacije, kao što su Monti, Čiviteli, Blasko, Vila, Muci i Buceli, kao i vrhunski scenarista Klaudio Nici. Novi Teksov život je bez presedana u istoriji evropskog stripa. Teško je pronaći primer gde je istrošena matrica tako obnovljena i nadgrađena da postane bolja od originala.

Angažovanje sjajnih autora Magnusa, Kuberta, Milaca, Ortiza, Berneta, Parlova kao i novi formati (albumi i specijalni na više stotina strana) doprineli su tome da Teks postane atraktivan i za novu publiku, a da izazove oduševljenje starih fanova. Stripove o Teksu u Srbiji izdaje „Beoštampa-Grafart”, a zahvaljujući dostupnim izdanjima hrvatskih izdavača u prilici smo da uživamo i u specijalnim epizodama na povećanom broju strana.


Danko Ješić
(Politika,  24.11.2009.godine)

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (3)
@ 03. dec 2011. 18:36 #1
iskreno dosta mi se vise svidjaju stare epizode koje su bile pod kontrolom galepa i naslovnice su bile idealne a sad je preuzeo vila to je druga prica.
0 0
Tex (neregistrovan) @ 02. feb 2012. 00:19 #2
Villa je najbolji crtač u Bonelliju.
0 0
(neregistrovan) @ 05. maj 2012. 10:47 #3
tex???????
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije

Osvetnici: Građanski rat / Darkwood Osvetnici: Građanski rat
Grafičke novele 5
Maska Demona, Utvare / Veseli četvrtak Maska Demona, Utvare
Dylan Dog - Super Book 31
Savršeni zločin / Veseli četvrtak Savršeni zločin
Dylan Dog 93
Pacifik / Veseli četvrtak Pacifik
Zagor 93
Kraj svetova / Darkwood Kraj svetova
Sendmen 8
Knjiga 2 / Darkwood Knjiga 2
Stvorenje iz močvare 2
Aljaska / Veseli četvrtak Aljaska
Zagor - Odabrane priče 29
Napad titana / Darkwood Napad titana
Napad titana 1
Zatočenik lagune / Veseli četvrtak Zatočenik lagune
Marti Misterija 31
Sudbina je strpljiva / Darkwood Sudbina je strpljiva
Jedno doba, jedna priča 12
Iznogud 2 / Darkwood, Čarobna knjiga Iznogud 2
Karusel 17
Novi stripovi