Enki Bilal: Animal'z
19. jan 2010. @ 14:28  |  portreti, recenzije, intervjui

Enki Bilal: Animal'z

ekološki vestern Enkija Bilala; Izdavač: Casterman (Francuska, 2009.)

Pred svakodnevnim uništavanjem, planeta zemlja nije izdržala i okrenula se protiv čoveka. Njen bes se iskazao na različite načine, od sažimanja teritorija, preko izlivanja okeana, do pretnje istrebljenjem ljudske vrste. Na uništenoj planeti samo je nekoliko mesta, zvanih eldorado, uspelo da sačuva organizovanu strukturu. Izgubljeni u ledenom bespuću, ljudi, naoružani puškama i noževima, ali i novim psihofizičkim mogućnostima proizašlim iz bioinženjeringa, tragaju za ovim mitskim mestima, pokušavajući da se domognu sigurnosti i razumnog sveta. Nalik osvajačima Divljeg zapada, oni se suočavaju s prirodom i da bi preživeli, moraju da joj se prilagođavaju.

Enki Bilal, francuski umetnik beogradskog porekla, jedinstvena je figura u svetu stripa. Njegova imaginacija, senzibilitet i otvorenost ka svim medijima, učinila je da njegovo stvaralaštvo dostigne planetarnu slavu. Izuzetan i svestran umetnik (strip, ilustracija, film), on je stvorio svoj barokni futuristički svet koji, na paradoksalan način, izražava oronulost i izopačenost. Pozajmljujući elemente iz današnjeg sveta, on ih povezuje sa sopstvenim razmišljanjima, a potom ih projektuje u budućnost.

Međutim, Bilalovo stvaralaštvo, na prvi pogled nalik naučnoj fantastici, od nje samo preuzima formalne elemente i upotrebljava ih kao sredstvo, bez želje da održi unutrašnju logiku tipičnu za žanrovsko delo. Tako, futuristička tehnologija dobija retorički značaj, a naučna fantastika, tretirana kao književno nasleđe, daje mu neophodnu distancu i omogućava mu pripovedačku slobodu. Bez posredništva naučne fantastike, Bilal nikada ne bi uspeo da ukaže na ciničnost i nasilje svojstveno našem vremenu.

Poznat po maestralnoj upotrebi slikarskih prosedea u stripu, Bilal se u albumu “Animal´z” odlučio za sivoplavičasti papir i grafit, posvetljen belim i crvenim pastelom radi dočaravanja snega i bespuća.

Crtež grafitom je rafiniran, elegantan i precizan, ali i hotimično zamagljen da bi se složio sa svetom bez oštrih granica i kontura. Montaža je urađena kroz mešavinu radikalnih elipsi i brzih kadrova. Naravtivno, “Animal´z” nalikuje Bilalovim stripovima iz vremena saradnje sa Pjerom Kristenom.

Tehnički, on je linearnu kristenovsku naraciju spojio sa sopstvenim stilom, da bi prikazao novi svetski poredak u kome objektivna istina ne postoji. Laka doza apsurda (naslov Animal´z evocira Kronenbergov film “Existenz”), ukazuje na transformaciju čoveka u novi evolutivni oblik.

Aleksandar Manić

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
sasad. (neregistrovan) @ 30. jul 2011. 19:36 #1
enki je majstor
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije

Siva plima / Veseli četvrtak Siva plima
Marti Misterija 36
Bleki / Veseli četvrtak Bleki
Dylan Dog 107
Popaj (1928-1930) / Komiko Popaj (1928-1930)
Klasici svetskog stripa 1
Šta postajemo / Darkwood Šta postajemo
Okružen mrtvima 10
Zločin na svetskoj izložbi / System comics Zločin na svetskoj izložbi
Družina Dardaneli 2
Divljak / Darkwood Divljak
Biblioteka Meandri 1
Ujed pirane / Veseli četvrtak Ujed pirane
Mister No 58
Tri sene / Komiko Tri sene
Prvi izbor 16
Legija kostura / Veseli četvrtak Legija kostura
Dylan Dog 106
Gvozdeni Musketar / Darkwood Gvozdeni Musketar
Jedno doba, jedna priča 13
Novi stripovi