Nova izdavačka kuća Besna Kobila izdaje Baruov "Autoput sunca"
18. sep 2010. @ 14:08  |  izdanja

Nova izdavačka kuća Besna Kobila izdaje Baruov "Autoput sunca"

Besna kobila

Za sve ljubitelje stripa stiže dobra vest, a to je da je na našem tržištu ove godine otpočela sa radom nova izdavačka kuća Besna kobila. Prvi naslov za koji su otkupljena prava je Autoput sunca poznatog francuskog autora Barua i on će biti prvi strip koji će ova kuća izdati u svojoj ediciji Stripčine. Našoj publici ovaj strip je verovatno već poznat, jer se pre dve godine našao u izdanju Fibre, o čemu smo već pisali na našem sajtu. Strip je već izašao iz štampe i uskoro će se naći u knjižarama. Ima 435 strana i cena u maloprodaji mu je 1300 dinara.

Autoput sunca je nastao kada je 1995. godine japanski izdavač Kodansha ponudio Baruu, koji je tada već bio priznato ime u svetu stripa, da napravi mangu evropske tematike koji ne bi bio kraći od 200 strana. Sudeći po rezultatu, Baru je, i ovaj put, prevazišao sva očekivanja, te mu je ovaj strip doneo svetsku slavu. Autoput sunca se, pored toga, može smatrati i prvim road-stripom, s obzirom na to da glavne junake Karima i Aleksandra upoznajemo u nemiloj situaciji u kojoj beže od progonitelja upavo tim autoputem, koji predstavlja najkraću vezu Pariza i Leona sa francuskom rivijerom. 

Ovde govorimo o nadasve zabavnom, ali i pametnom štivu, u kom ima svega što bi u jednoj road priči i trebalo da bude - mnogo akcije, jurnjave, devojaka i nasilnika, i naravno, policije.


Hervé Barul, prepoznatljiviji samo kao Baru, dobitnik je mnogih nagrada, a ove godine u januaru primio je počasnu nagradu za životno delo na prestižnom francuskom festivalu stripa Angoulême.

Besna kobila u najavi ima još par izdanja, a za jedno su već i potvrdili naslov. U pitanju je knjiga proslavljenog autora Christopha Chaboutéa, koja će se sastojati iz dva stripa – Veštice i Pun mesec. Knjiga će biti B5 formata i imaće oko 250 strana, dok izdavači tvrde da će se i ovo izdanje prodavati po sasvim pristupačnim cenama.

Pored toga, Besna kobila je u pregovorima i sa izdavačima iz Japana, SAD, Francuske, Belgije i Australije. S obzirom na ovako dobar početak, izgleda da od ovog izdavača možemo očekivati još lepih iznenađenja u budućnosti.


FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
PR0T0N @ 13. okt 2010. 22:07 #1
Sjajan strip.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije

Urušavanje / Veseli četvrtak Urušavanje
Dylan Dog 104
Vojska ludaka / Veseli četvrtak Vojska ludaka
Zagor 104
Noć nad svijetom / Libellus Noć nad svijetom
Sherlock Holmes & Necronomicon 2
Unutarnji neprijatelj / Libellus Unutarnji neprijatelj
Sherlock Holmes & Necronomicon 1
Knjiga 5 / Darkwood Knjiga 5
Stvorenje iz močvare 5
Osveta / Veseli četvrtak Osveta
Mister No 57
Long Džon Silver / MarketPtint & Darkwood Long Džon Silver
Stripoteka 1133
Vetar pobune / Veseli četvrtak Vetar pobune
Zagor 103
Kuća sećanja / Veseli četvrtak Kuća sećanja
Dylan Dog - Planeta mrtvih 1
Knjiga 4 / Darkwood Knjiga 4
Stvorenje iz močvare 4
Kuća izgubljenih ljudi / Veseli četvrtak Kuća izgubljenih ljudi
Dylan Dog - Super Book 34
Gavranova presuda / Veseli četvrtak Gavranova presuda
Dylan Dog 102
Novi stripovi