Specijalni gosti ovogodišnjeg Salona stripa
25. jun 2012. @ 11:51  |  vesti

Specijalni gosti ovogodišnjeg Salona stripa

5-8. 9. 2012., SKC Beograd

Izdavačka kuća Komiko i Beogradski SKC zajedničkim snagama ulepšali su nam predstojeće leto vešću da na jubilarni 10. Salon stripa u Beogradu, kao specijalni gosti stižu, velikani svetskog stripa i jedni od začetnika moderne anderground scene, a to su nezamenjivi Robert Crumb, njegov kolega Gilbert Shelton, te njihove supruge Aline Kominsky-Crumb i Lora Fountain.

O Robertu Crumbu u njegovom uticaju na strip kakav danas poznajemo (iako mejnstrim nikako ne uspeva da se izbori sa vlastitiom konzervativnošću) pisano je mnogo i gotovo da ne postoji ljubitelj stripa koji bar na kratko nije zavirio u njegove knjige koje svakako predstavljaju izuzetno inteligentno i provokativno štivo. Ipak, moramo dodati da poseta ovog majstora beogradskom Salonu predstavlja izuzetnu čast, jer Crumb nije baš čest posetilac strip konvencija i sličnih okupljanja.

Isto važi i za njegove prijatelje i suprugu Aline, koja je svoju karijeru u poslednjih par godina usmerila ka likovnim umetnostima. Tokom sedamdesetih, Aline i Lora Fountain radile su na „Wimmen`s Comics“ antologiji ženskog anderground stripa prožetoj feminističkom ideologijom. Ipak, obe autorke napustile su ovaj tim zbog neslaganja sa ostalim članicama uredništva kojima se nije sviđala Alinina tesna veza sa ni najmanje suptilnim Robertom Crumbom. Lora Fountain nastavila je da radi kao urednik, i kao i Aline, često pomagala svom suprugu u njegovoj karijeri.

Gilbert Shelton, najpoznatiji po naslovima ˝The Fabulous Furry Freak Brothers˝ i ˝Fat Freddy`s Cat˝, izuzetno je kreativan i originalan autor koji je uz Crumba ostao redak primer uspešnog anderground stvaraoca koji nikada nije pravio kompromise i čija dela i danas imaju istu težinu kao i u danima u kojima su stvarana. Zajedno sa Lorom, tokom osamdesetih proputovao je dobar deo Evrope, te kao i Crumbovi, neko vreme živeo u Parizu, što je vrlo pozitivno uticalo na njegov rad.


Sheltonova dela je beogradski izdavač L.O.M. objavio u svescici "Braća Frik i mačak debelog Fredija" izdatoj 2003. godine", dok se Crumbove „Lude godine“, kao i knjige Život i smrt mačka Frica“ i „Knjiga mudrosti Gospodina Prirodnog“ mogu naći u izdanju Komika kojem dugujemo veliku zahvalnost za njegovu buduću posetu. Uz to, verujemo da ćemo do kraja ove godine u njihovoj ponudi naći i neki Sheltonov naslov.

Ovogodišnji Salon stripa trajaće od 27. do 30. septembra, dok će se specijalan program, u okviru kojeg su najavljena i ova gostovanja, održati nešto ranije - od 5. do 8. septembra.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije

Osvetnici: Građanski rat / Darkwood Osvetnici: Građanski rat
Grafičke novele 5
Maska Demona, Utvare / Veseli četvrtak Maska Demona, Utvare
Dylan Dog - Super Book 31
Savršeni zločin / Veseli četvrtak Savršeni zločin
Dylan Dog 93
Pacifik / Veseli četvrtak Pacifik
Zagor 93
Kraj svetova / Darkwood Kraj svetova
Sendmen 8
Knjiga 2 / Darkwood Knjiga 2
Stvorenje iz močvare 2
Aljaska / Veseli četvrtak Aljaska
Zagor - Odabrane priče 29
Napad titana / Darkwood Napad titana
Napad titana 1
Zatočenik lagune / Veseli četvrtak Zatočenik lagune
Marti Misterija 31
Sudbina je strpljiva / Darkwood Sudbina je strpljiva
Jedno doba, jedna priča 12
Iznogud 2 / Darkwood, Čarobna knjiga Iznogud 2
Karusel 17
Novi stripovi