Susjedstvo: Dropsie avenija / Vedis
Klik za veću sliku

Susjedstvo: Dropsie avenija

0.0 (0)
Izdavač: Vedis
Datum izdavanja: 23. apr 2012.
Scenario: Will Eisner
Crtež: Will Eisner
180 strana

Zagrebački Vedis predstavlja nam još jedno čuveno delo genijalca Willa Eisnera. U pitanju je naslov „Susejdstvo: Dropsie avenija“ iz 1995. godine, još jedno u nizu grafičkih novela ovog autora koje prikazuju život imigranata, naročito Jevreja, i njihovu adaptaciju u Njujorku.

Ovo je, kako kažu, priča o životu, smrti i uskrsnuću u severnom delu Bronksa, u susedstvu sličnom onom u kojem je odrastao sam autor. Eisner savršeno opisuje evoluciju jedne ruralne sredine u urbanu meku dok talasi imigranata pristižu u taj grad, te tako novonastala „Velika depresija“ postavlja kalup po kojem će se dešavati sve duhovne i materijalne promene u ovom gradu. On ove promene predstavlja iz perspektive radnika, sanjara, reformatora, pa čak i kriminalaca i tako uspeva da povede čitaoce na jedno divno putovanje na kojem će ovaj moći da se upozna sa raznim fazama života tako velikog i specifičnog grada kao što je Njujork. Lica stanovnika grada neprestano se menjaju, ali svi oni dele jednu konstantnu  cikličnu priču. 

Samo nekoliko meseci pre smrti, Eisner je odlučio da ovu novelu zajedno sa ranije zapaženim naslovima „Ugovor sa bogom“ i „Snaga života“ objedini u vidu triologije. Svaki od ovih naslova predstavlja poluautobiografsku novelu ispričanu na njemu svojstven, pomalo melanholičan i dosta kritičan način, a izdavač Vedis objavio je sva tri naslova.

O autoru:

Will Eisner (1917. - 2005.) - jedan je od najvećih i najuticajnijih autora u istoriji američkog i svetskog stripa. Tvorac je legendarnog ostvarenja „The Spirit“, koj je započet 1940. godine, da bi u svojoj šezdeset i prvoj godini učinio revoluciju s „Ugovorom s Bogom“, grafičkom novelom kojom je pomaknuo strip u književne vode. Upravo u njegovu čast najprestižnija godišnja nagrada za strip nazvana je “The Eisner”.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Ugovor s Bogom
knjiga 1
Nagradna igra

Portreti i recenzije

Četvrti tom / Čarobna knjiga Četvrti tom
Princ Valijant 4
Treći tom / Čarobna knjiga Treći tom
Princ Valijant 3
Povratak Kejna / Veseli četvrtak Povratak Kejna
Zagor - Odabrane priče 27
Zakletva / Darkwood Zakletva
One Piece 6
Zlatni prah / Veseli četvrtak Zlatni prah
Marti Misterija 29
Jadni životi / Darkwood Jadni životi
Okružen mrtvima 6
Iznogud 1 / Darkwood, Čarobna knjiga Iznogud 1
Karusel 14
Muž i žena / Veseli četvrtak Muž i žena
Dylan Dog 86
Bog praha / Veseli četvrtak Bog praha
Zagor 86
Meksički klinč / Darkwood Meksički klinč
Jedno doba, jedna priča 9
Novi stripovi