Susjedstvo: Dropsie avenija / Vedis
Klik za veću sliku

Susjedstvo: Dropsie avenija

0.0 (0)
Izdavač: Vedis
Datum izdavanja: 23. apr 2012.
Scenario: Will Eisner
Crtež: Will Eisner
180 strana

Zagrebački Vedis predstavlja nam još jedno čuveno delo genijalca Willa Eisnera. U pitanju je naslov „Susejdstvo: Dropsie avenija“ iz 1995. godine, još jedno u nizu grafičkih novela ovog autora koje prikazuju život imigranata, naročito Jevreja, i njihovu adaptaciju u Njujorku.

Ovo je, kako kažu, priča o životu, smrti i uskrsnuću u severnom delu Bronksa, u susedstvu sličnom onom u kojem je odrastao sam autor. Eisner savršeno opisuje evoluciju jedne ruralne sredine u urbanu meku dok talasi imigranata pristižu u taj grad, te tako novonastala „Velika depresija“ postavlja kalup po kojem će se dešavati sve duhovne i materijalne promene u ovom gradu. On ove promene predstavlja iz perspektive radnika, sanjara, reformatora, pa čak i kriminalaca i tako uspeva da povede čitaoce na jedno divno putovanje na kojem će ovaj moći da se upozna sa raznim fazama života tako velikog i specifičnog grada kao što je Njujork. Lica stanovnika grada neprestano se menjaju, ali svi oni dele jednu konstantnu  cikličnu priču. 

Samo nekoliko meseci pre smrti, Eisner je odlučio da ovu novelu zajedno sa ranije zapaženim naslovima „Ugovor sa bogom“ i „Snaga života“ objedini u vidu triologije. Svaki od ovih naslova predstavlja poluautobiografsku novelu ispričanu na njemu svojstven, pomalo melanholičan i dosta kritičan način, a izdavač Vedis objavio je sva tri naslova.

O autoru:

Will Eisner (1917. - 2005.) - jedan je od najvećih i najuticajnijih autora u istoriji američkog i svetskog stripa. Tvorac je legendarnog ostvarenja „The Spirit“, koj je započet 1940. godine, da bi u svojoj šezdeset i prvoj godini učinio revoluciju s „Ugovorom s Bogom“, grafičkom novelom kojom je pomaknuo strip u književne vode. Upravo u njegovu čast najprestižnija godišnja nagrada za strip nazvana je “The Eisner”.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Ugovor s Bogom
knjiga 1

Portreti i recenzije

Urušavanje / Veseli četvrtak Urušavanje
Dylan Dog 104
Vojska ludaka / Veseli četvrtak Vojska ludaka
Zagor 104
Noć nad svijetom / Libellus Noć nad svijetom
Sherlock Holmes & Necronomicon 2
Unutarnji neprijatelj / Libellus Unutarnji neprijatelj
Sherlock Holmes & Necronomicon 1
Knjiga 5 / Darkwood Knjiga 5
Stvorenje iz močvare 5
Osveta / Veseli četvrtak Osveta
Mister No 57
Long Džon Silver / MarketPtint & Darkwood Long Džon Silver
Stripoteka 1133
Vetar pobune / Veseli četvrtak Vetar pobune
Zagor 103
Kuća sećanja / Veseli četvrtak Kuća sećanja
Dylan Dog - Planeta mrtvih 1
Knjiga 4 / Darkwood Knjiga 4
Stvorenje iz močvare 4
Kuća izgubljenih ljudi / Veseli četvrtak Kuća izgubljenih ljudi
Dylan Dog - Super Book 34
Gavranova presuda / Veseli četvrtak Gavranova presuda
Dylan Dog 102
Novi stripovi