Tesla u stripu
28. jul 2012. @ 10:56  |  vesti

Tesla u stripu

Pre izvesnog vremena u Americi je predstavljeno jedno strip izdanje koje će, verovatno, zainteresovati mnoge ovdašnje čitaoce. U pitanju je strip o jednom od najvećih genija u istoriji, o velikom pronalazaču i naučniku Nikoli Tesli. S obzirom da je njegov život bio prepun nadasve nesvakidašnjih epizoda, a uzevši u obzir da je Tesla sam po sebi bio pomalo ekscentričan, verujemo da nije bilo teško naći inspiraciju za priču o njegovom liku i delu.

Scenarista ovog sripa, Ravé Mehta, takođe je zanimljiva ličnost. On je direktor par vrlo uspešnih tehnoloških kompanija, a uz to i dizajner, pisac i kompozitor. Budući da je on inicijator ovog projekta, Mehta je sam odabrao crtača čiji mu pristup tematici najviše odgovara, te se tako odlučio za relativno nepoznatog umetnika Erika Williamsa.

Strip The Invetor: The Story of Tesla prati fascinantnu životnu priču ovog genija. Počevši od detinjstva provedenog na Balkanu, pa sve do realizacije njegovih revolucionarnih ideja u Americi, ovaj zanimljiv strip pokušaće da napravi kvalitetan portret slavnog naučnika, koji nam je pružio toliko mnogo, a koji se za života toliko puta opekao I isti završio u potpunoj bedi, gotovo zaboravljen. U stripu on će se susresti sa mnogim slavnim ličnostima kao što su Thomas Edison, George Westinghouse, J.P. Morgan, Guglielmo Marconi, Mark Twain, Lord Kelvin, and Swami Vivekananda. Po svemu sudeći, strip će se u velikoj meri fokusirati na odnos između Tesle i Edisona, prijateljstvo koje se pretvorilo u rivalstvo o kojem se i danas vode velike polemike.

Autori ponosno naglašavaju da je The Inventor priča o tome kako je jedan poseban čovek promenio ceo svet zahvaljujući isključivo svom umu, strasti i njegovoj viziji o boljem čovečanstvu. „Istinska priča o Tesli je nadrealnija od bilo koje izmišljotine koju sam čuo o njemu“, izjavio je scenarista Mehta na konferenciji Comic-Con na kojoj je promovisan strip.

Iako knjiga zvanično izlazi tek u oktobru, za sada se ona nalazi u limitiranom tiražu, a do datuma premijere, svakog meseca se na oficijelnom sajtu izdanja može besplatno pročitati po jedno poglavlje.

Povezane teme: američki strip, Tesla
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
danijelsavic @ 28. jul 2012. 11:25 #1
Djeluje kul ideja i koncept, samo mi iz ovih slika crtež lično malo prebojen.
0 0
Kastor (neregistrovan) @ 03. avg 2012. 09:04 #2
Čitao sam prvi deo prve epizode. U dva navrata se pominje hrvatska/hrvatski, a nijednom srpski... Pa naravno.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije

Urušavanje / Veseli četvrtak Urušavanje
Dylan Dog 104
Vojska ludaka / Veseli četvrtak Vojska ludaka
Zagor 104
Noć nad svijetom / Libellus Noć nad svijetom
Sherlock Holmes & Necronomicon 2
Unutarnji neprijatelj / Libellus Unutarnji neprijatelj
Sherlock Holmes & Necronomicon 1
Knjiga 5 / Darkwood Knjiga 5
Stvorenje iz močvare 5
Osveta / Veseli četvrtak Osveta
Mister No 57
Long Džon Silver / MarketPtint & Darkwood Long Džon Silver
Stripoteka 1133
Vetar pobune / Veseli četvrtak Vetar pobune
Zagor 103
Kuća sećanja / Veseli četvrtak Kuća sećanja
Dylan Dog - Planeta mrtvih 1
Knjiga 4 / Darkwood Knjiga 4
Stvorenje iz močvare 4
Kuća izgubljenih ljudi / Veseli četvrtak Kuća izgubljenih ljudi
Dylan Dog - Super Book 34
Gavranova presuda / Veseli četvrtak Gavranova presuda
Dylan Dog 102
Novi stripovi