Tintin u Lovecraftovom svetu strave
03. dec 2010. @ 10:39  |  vesti

Tintin u Lovecraftovom svetu strave

Tintin, jedan od najpoznatijih evropskih strip serijala koji će uskoro dobiti i svoju filmsku adaptaciju, i nekoliko decenija po završetku objavljivanja i dalje služi kao direktna inspiracija mnogobrojnim umetnicima. Ovaj put, predstavljamo vam jedan zaista zanimljiv projekat. Naime, ilustrator Murray Groat osmislio je četiri naslovne strane fiktivnih epizoda ovog strip serijala na kojima su Tintin, njegov pas Milou i kapetan Haddock smešteni u imaginarni svet iz poznatih Lovecraftovih pripovedaka.

H.P. Lovecraft, ako neki od vas nisu znali, jedan je od najuticajnijih pisaca horor žanra, a samim tim i neprevaziđen pisac fantastike. Ovaj književnik vodio se interesantnom idejom takozvanog „kosmičkog horoa“ po kojoj je život neshvatljiv ograničenim ljudskim umovima koji su, u odnosu na postojanje celokupnog univerzuma, potpuno nebitni. Lovecraft je u svojim delima stvorio čitav jedan izmišljeni svet u kom važe posebna pravila i kojim vladaju izuzetno moćne mračne sile.
Taj svet, poznat po imenu Cthulhu Mytho jedan je od fiktivnih univerzuma u koji su svoja dela smeštali mnogobrojni pisci, a takođe je i centar dešavanja tri Lovecraftove priče koje su poslužile kao inspiracija u Groatovoj seriji. To su priče The Call of Cthulhu (u kojoj se spominje potopljeni grad R`lyeh koji Tintin posećuje u jednoj Groatovoj „epizodi“), The Shadow Over Innsmouth, kao i možda najpoznatija od svih njih - At the Mountains of Madness, za koju se nadamo da će u narednom periodu doživeti svoju filmsku adaptaciju u režiji čuvenog Guillerma del Tora o kojoj se priča već neko vreme.

Četvrto Lovecraftovo delo koje je Groat uvrstio u svoj projekat je ne naročito cenjena kratka priča Herbert West - Reanimator koja je zapravo najčuvenija po tome što važi za jednu od prvih priča o zombijima koje su ikada napisane. Ova morbidna priča, napisana između 1921. i 1922. godine, opisuje proces stvaranja zombija od tela umrlog čoveka na gotovo naučni način. Priznajemo da nam upravo iz tog razloga scena na naslovnici na kojoj se simpatični plavušan susreće sa poludelim doktorom Herbertom Westom deluje poprilično primamljivo.

Sve u svemu, ove „naslovnice“ su nam svakako zagolicale maštu i moramo primetiti da se na većini njih Tintin nalazi u zaista nezgodnoj situaciji. Ko zna, možda se jednog dana neki novi autor osmeli da nam ispriča šta se desilo na kraju, pa makar i promenio tok Lavocraftovih originalnih priča?!
Povezane teme: TinTin
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije

Obdukcija / Veseli četvrtak Obdukcija
Dylan Dog 100
Vampir / Darkwood Vampir
Betmen
Žene ratnice / Veseli četvrtak Žene ratnice
Zagor 100
Sumrak živih mrtvacaD / Veseli četvrtak Sumrak živih mrtvacaD
Dylan Dog - Planeta mrtvih 0
Marionete / Veseli četvrtak Marionete
Dylan Dog - Super Book 33
Boginja majka / Veseli četvrtak Boginja majka
Dylan Dog 99
Kraljica mrtvog grada / Veseli četvrtak Kraljica mrtvog grada
Zagor - Odabrane priče 31
Horizont događaja / Veseli četvrtak Horizont događaja
Marti Misterija 33
Novi stripovi