Tintin u Lovecraftovom svetu strave
03. dec 2010. @ 10:39  |  vesti

Tintin u Lovecraftovom svetu strave

Tintin, jedan od najpoznatijih evropskih strip serijala koji će uskoro dobiti i svoju filmsku adaptaciju, i nekoliko decenija po završetku objavljivanja i dalje služi kao direktna inspiracija mnogobrojnim umetnicima. Ovaj put, predstavljamo vam jedan zaista zanimljiv projekat. Naime, ilustrator Murray Groat osmislio je četiri naslovne strane fiktivnih epizoda ovog strip serijala na kojima su Tintin, njegov pas Milou i kapetan Haddock smešteni u imaginarni svet iz poznatih Lovecraftovih pripovedaka.

H.P. Lovecraft, ako neki od vas nisu znali, jedan je od najuticajnijih pisaca horor žanra, a samim tim i neprevaziđen pisac fantastike. Ovaj književnik vodio se interesantnom idejom takozvanog „kosmičkog horoa“ po kojoj je život neshvatljiv ograničenim ljudskim umovima koji su, u odnosu na postojanje celokupnog univerzuma, potpuno nebitni. Lovecraft je u svojim delima stvorio čitav jedan izmišljeni svet u kom važe posebna pravila i kojim vladaju izuzetno moćne mračne sile.
Taj svet, poznat po imenu Cthulhu Mytho jedan je od fiktivnih univerzuma u koji su svoja dela smeštali mnogobrojni pisci, a takođe je i centar dešavanja tri Lovecraftove priče koje su poslužile kao inspiracija u Groatovoj seriji. To su priče The Call of Cthulhu (u kojoj se spominje potopljeni grad R`lyeh koji Tintin posećuje u jednoj Groatovoj „epizodi“), The Shadow Over Innsmouth, kao i možda najpoznatija od svih njih - At the Mountains of Madness, za koju se nadamo da će u narednom periodu doživeti svoju filmsku adaptaciju u režiji čuvenog Guillerma del Tora o kojoj se priča već neko vreme.

Četvrto Lovecraftovo delo koje je Groat uvrstio u svoj projekat je ne naročito cenjena kratka priča Herbert West - Reanimator koja je zapravo najčuvenija po tome što važi za jednu od prvih priča o zombijima koje su ikada napisane. Ova morbidna priča, napisana između 1921. i 1922. godine, opisuje proces stvaranja zombija od tela umrlog čoveka na gotovo naučni način. Priznajemo da nam upravo iz tog razloga scena na naslovnici na kojoj se simpatični plavušan susreće sa poludelim doktorom Herbertom Westom deluje poprilično primamljivo.

Sve u svemu, ove „naslovnice“ su nam svakako zagolicale maštu i moramo primetiti da se na većini njih Tintin nalazi u zaista nezgodnoj situaciji. Ko zna, možda se jednog dana neki novi autor osmeli da nam ispriča šta se desilo na kraju, pa makar i promenio tok Lavocraftovih originalnih priča?!
Povezane teme: TinTin
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije

Urušavanje / Veseli četvrtak Urušavanje
Dylan Dog 104
Vojska ludaka / Veseli četvrtak Vojska ludaka
Zagor 104
Noć nad svijetom / Libellus Noć nad svijetom
Sherlock Holmes & Necronomicon 2
Unutarnji neprijatelj / Libellus Unutarnji neprijatelj
Sherlock Holmes & Necronomicon 1
Knjiga 5 / Darkwood Knjiga 5
Stvorenje iz močvare 5
Osveta / Veseli četvrtak Osveta
Mister No 57
Long Džon Silver / MarketPtint & Darkwood Long Džon Silver
Stripoteka 1133
Vetar pobune / Veseli četvrtak Vetar pobune
Zagor 103
Kuća sećanja / Veseli četvrtak Kuća sećanja
Dylan Dog - Planeta mrtvih 1
Knjiga 4 / Darkwood Knjiga 4
Stvorenje iz močvare 4
Kuća izgubljenih ljudi / Veseli četvrtak Kuća izgubljenih ljudi
Dylan Dog - Super Book 34
Gavranova presuda / Veseli četvrtak Gavranova presuda
Dylan Dog 102
Novi stripovi